Düğün Öncesi Son Durak: Kına gecesi
Düğün törenleri dünyadaki bütün ülkelerde uygulanan bir kültürdür. Ülkemizde, gelinin baba evinden ayrılmasını temsil eden kına geceleri duygusallığın ön plana çıktığı bir etkinliktir. Bölgeden bölgeye değişiklik gösteren hüzünlü, yanık bir ezgi ile söylenen “ağıtlar” bu etkinliğin vazgeçilmezidir.
Kına gecesinin anlamı
Kına geceleri ölümde olduğu gibi gelinin evden ayrılmasını temsil eden ağıtlardır. Erkeklerin katılmadığı bu etkinlik müzik aletleri çalınmadan geline kına yakılmayı amaçlar ve gelinin ağlaması üzerine kurulmuştur.Kına gecesi kültürü büyük şehirlerde daha sembolik iken Anadolu’da evlilik için önemli bir aşamadır.Gelinin ağlamaması durumunda “evden gitmeye istekli” yorumu yapılarak gelin ayıplanmaktadır. Ağıtların içeriği genel olarak coğrafi bakımdan farklılık gösterse bile ayrılık üzerine kurulmuştur.
Kına gecelerindeki değişim
Son yıllarda kına geceleri büyük şehirlerde bekârlığa veda partisi organizasyonu olarak uygulanmaktadır. Eski yıllarda ev ortamında ve mahalle aralarında düzenlenen bu kültür şehirleşmenin etkisiyle farklı eğlence mekânlarında düzenlenmektedir. Oteller, barlar, kafeler gelinin yakın arkadaşları ile mekân kapatılır ve dansöz oynatılarak, sazlı sözlü bir eğlence düzenlenir. Kutlamaya bazen damadın yakınları da katılabilmektedir.
Kına gecesinin amacı
Hindistan’da ise kına yakmak kutsal bir davranış olarak görülmekte olup, kına yakılan kadına kına yok oluncaya kadar herhangi bir iş yaptırılmamaktadır. Kına geleneği olan birçok ülkede de şans getirdiği fikri benimsenmiştir.
Kına gecesinin malzemeleri
Aşağıda belirttiğimiz kına malzemelerinin birçoğu son yıllarda kullanılmamakla birlikte temel kına malzemelerini oluşturmaktadır.
- Kına elbisesi (bindallı)
- Gelin kemeri (bindallı üzerine takılan gelin süsü)
- Kına sepeti (misafirlere sunulan keseler)
- Kına takımı (kırmızı pullu gelin başı örtüsü, eldiven ve mendil)
- Kına tepsisi
- Çarık
- Kına
Kına yakma yöntemleri
İp kınası: Ele, ipi sararak kına yakmaktır.
Yüksük: Sadece parmakların uçlarına
Kuşgözü: Avuç içine oval bir şekilde yakılır.
Sıvama: Bileklere kadar elin bütün bölgesine yakılır
0 yorum:
Yorum Gönder